Duncan Laurence wint het Songfestival

Anp 73684194

Duncan Laurence heeft zaterdagavond namens Nederlands het Eurovisiesongfestival 2019 gewonnen. Duncan Laurence kreeg van de vakjury's 231 punten en stond daarmee op een derde plaats. De televoters gaven hem 261 punten. Dat was genoeg om hem de winst te bezorgen.

"Dit is voor groots dromen. Dit is voor muziek op de eerste plaats, altijd", reageerde de winnaar op het podium van de Expo Tel Aviv voordat hij het winnende nummer Arcade nogmaals ten gehore bracht.

Tegenover songfestivalcommentatoren Jan Smit en Cornald Maas reageerde Duncan nog steeds uitbundig. "Ik kan het niet geloven. Ik sta nog helemaal te shaken", zei de zanger na zijn slotoptreden. Hij was topfavoriet bij de bookmakers, maar de twijfels sloegen toe bij de verdeling van de jurypunten. Duncan: "Ik dacht, waar gaat dit heen? Maar uiteindelijk stelde ik mezelf gerust met de gedachte 'het gaat om de muziek. Ik kan de winst nog pakken'. Music first."

Op de vraag hoe als hij beginnend artiest erin slaagde de rust te bewaren zei Duncan Laurence: "Die rust haal ik van binnenuit." En over zijn optreden zei hij: "Dit was de laatste keer dat ik mocht optreden. Ik heb gezongen vanuit mijn hart. En dit is het resultaat."

Foto: AFP