Muziek REM, Elton John, Nirvana en Bryan Adams voor altijd weg

Anp 362665375

Bij een brand bij platenlabel Universal Music Group in 2008 zijn de originele opnames van muziek van onder meer Elton John, Nirvana, Sheryl Crow, Soundgarden, Beck en R.E.M. verloren gegaan. Dat blijkt uit nieuwe rechtbankpapieren die Rolling Stone heeft ingezien.

Vorig jaar bleek pas dat er bij de brand veel mastertapes verloren zijn gegaan. De New York Times ontdekte toen dat er misschien wel 500.000 opnames waren verwoest bij de brand. Universal zou echter altijd hebben gedaan alsof de schade wel meeviel, omdat het veel van de opnames al zou hebben gedigitaliseerd.

Het platenlabel liet na de publicatie weten dat het artikel van de Times niet klopte. Maar uit rechtbankdocumenten uit de zaak die een groep artiesten tegen Universal heeft aangespannen, blijkt nu dat een aantal originele opnames van in ieder geval negentien artiesten inderdaad in vlammen zijn opgegaan. Naast eerdergenoemde artiesten gaat het daarbij ook om onder meer Slayer, Bryan Adams, Suzanne Vega en Sonic Youth.

Een advocaat van de muzikanten die de platenmaatschappij hebben aangeklaagd stelt tegenover Rolling Stone dat de negentien slechts het topje van de ijsberg vormen. Universal zou eerder in een verzekeringsdossier de namen van 17.000 artiesten hebben genoemd die potentieel gedupeerd waren.

Foto: AFP